„S margine političkoga spektra“ – Vlada financira „srpski svet“ u Hrvatskoj!?

by | kol 17, 2024 | Kolumna

Vlada druga Plenkija finacira i promovira „srpski svet“ u Hrvatskoj:

„Vlada RH usvojila Prijedlog operativnih programa nacionalnih manjina za razdoblje 2024. – 2028. Njime se ne precizira što će se točno financirati, a što ne, ali je temelj za daljnje proračunske isplate. Taj prijedlog ne uključuje samo srpsku nacionalnu manjinu, nego i ostale. U njemu nema prevelikih iznenađenja niti odstupanja u odnosu na program koji je vrijedio od 2021. – 2024. Ono najvažnije, o čemu se u predizbornoj kampanji naveliko pričalo, a to je financiranje “Novosti” ovim programom nije definirano. Međutim, kako stvari stoje, izvjesno je kako će se ono nastaviti. Takvom razvoju događaja u prilog ide i medijska šutnja očito zadovoljnog lidera hrvatskih Srba Milorada Pupovca. Pupovac je uspio iz, barem prividne oporbene pozicije, zadržati sve stvari iz prethodnih programa poput obnove nekretnina, rješavanje problema neisplaćenih mirovina, podrške kulturnim i sportskim društvima, poboljšanja infrastrukture…“

Vlada usvojila program za manjine do 2028.: Izvjesno je da će se i dalje financirati Pupovčeve ‘Novosti’

Obilato financiranje tiskovine koja širi mržnju prema Hrvatima i hrvatskoj državi:

Iz Savjeta za nacionalne manjine za “Novosti” je u 2021. godini isplaćeno 3.75 milijuna kuna (498.000 eura), u 2022. četiri milijuna kuna (531.000 eura), u 2023. 600.000 eura.

U 2024. godini je za autonomiju nacionalnih manjina bilo predviđeno više od 10 milijuna eura., Srpsko narodno vijeće (SNV) koje je nakladnik “Novosti” je dobilo 786.000 eura, od čega 610.000 eura za godinu dana izlaženja Novosti.

Osim kadrovskih stanova u novom se planu prvi put spominje obnova spomenika posvećenih antifašističkoj borbi. Obnavljat će se i graditi spomenici zločincima, zar ih malo ima?

„Omogućiti će se otkup korisnicima tzv. kadrovskih stanova, a novim su planom prvi put su u kontekstu obnove spomenika vezanih uz srpsku kulturu i identitet spomenuti i oni posvećeni antifašističkoj borbi.“

Programom obuhvaća se ukupno 51 aktivnost vezana za srpsku nacionalnu manjinu koja će imati podršku države.

Nakon istraživanja i dokaza kako se radi o lažima Vlada i dalje podržava Jasenovački mit:

„Vlada će surađivati s predstavnicima srpske nacionalne manjine i predstavnicima naroda žrtava vezano uz rad JUSP Jasenovac, vodeći se s punom pažnjom prema svim žrtvama i svim narodima stradalnicima u tom kompleksu. Ustanovi će se osigurati financiranje razmjerno značaju lokaliteta za hrvatsku povijest.“ Sramotno!

Slijedi obnova četničkih spomenika:

“Vlada će osigurati sredstva za obnovu uništenih i oštećenih spomenika kulture i spomeničke baštine značajnih za identitet srpske nacionalne manjine, uključujući spomenike posvećene antifašističkoj borbi, sukladno Zakonu o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi te Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.”

Mnogobrojni požari, tko to podmeće požare na nepristupačnim mjestima?

https://narod.hr/hrvatska/veliki-pozar-kod-zemunika-potpalio-nekadasnji-sdss-ov-vijecnik-prijeti-mu-10-godina-zatvora

O masovnim prelascima četnika u partizane i zamjene kokarde sa kapom partizankom svjedoči Adil Zufikarpašić u svojoj knjizi Put u Foču!

https://stav.ba/vijest/objavljena-zulfikarpasiceva-knjiga-put-u-focu/11226

O kadrovskim stanovima u 2024. godini pitali su Vladu:

Što su kadrovski stanovi, koliko ih je i po kojoj će se cijeni prodavati te tko će istu određivati?

Koliko antifašističkih spomenika se planira obnoviti te koliko će novaca za tu svrhu biti utrošeno?

Čeka se odgovor druga Plenkija.

Podsjetnik za druga Plenkija: Popis masovnih zločina nad Hrvatima u Domovinskom ratu

https://enciklopedija.fandom.com/hr/wiki/Popis_masovnih_zlo%C4%8Dina_nad_Hrvatima_u_Domovinskom_ratu

 

Drugu Plenkiju preporučamo E-knjigu o djelovanju Milorada Pupovca u Republici Hrvatskoj:

https://viktimologija.com.hr/wp/e-knjiga-o-djelovanju-milorada-pupovca-u-republici-hrvatskoj/

 

Predsjednički kandidat Tomislav Jonjić poručio je drugu Plenkiju:

„…Ima predsjednik Vlade pravo na svoju političku ocjenu baš svih događaja u državi, pa slijedom toga ima pravo politički promišljati i intimno se osjećati drugačije, čak i suprotno ne samo od nekolicine tobožnjih prekršitelja nego i od onih nekoliko desetaka tisuća Hrvata koji su se okupili u Imotskome 6. i 8. kolovoza. I on i Milanović su se, uostalom, različito od većine osjećali i 1991., kad je većina sudionika ovih koncerata – ili su to činili njihovi očevi, pa i djedovi – goloruka stala u obranu Hrvatske.

No, nema predsjednik Vlade pravo sijati razdor u braniteljskim redovima i izdvajati pripadnike HOS-a iz jedinstvene Hrvatske vojske. Još manje ima pravo predsjednik Vlade konstruirati zakonske opise prekršaja i kaznenih djela, jer zakone ne donose ni Vlada niti njezin predsjednik, nego ih donosi Hrvatski sabor. Iz onakvih kakvi oni danas jesu, posve jasno je da u Imotskome nije bilo bilo ni govora mržnje niti pozivanja na nasilje. Nije poznato da se itko od onih koji su pjesme na svoje uši čuli, potužio na prijetnje niti se osjetio ugroženim, a čitava je afera izmišljena i konstruirana prema prokušanom receptu kojim su Hrvatima desetljećima nabijani kompleksi krivice, kako bi se onemogućilo stvaranje hrvatske države.

Ponajmanje od svega ima predsjednik Vlade pravo određivati sudovima kako trebaju postupati, kakve presude donositi i kakve kazne izricati.

 

A ponajmanje od svega ima predsjednik Vlade pravo određivati sudovima kako trebaju postupati, kakve presude donositi i kakve kazne izricati. Kao školovani pravnik i kao prvi predstavnik izvršne vlasti koja je zbog takvih zloupotreba političkog utjecaja na temelju odluka Europskog suda za ljudska prava ne jednom platila visoke kazne (Peša protiv Hrvatske itd.), Andrej Plenković mora znati da je takvo miješanje u rad pravosuđa ne samo izraz nedemokratskog duha, nego je i politički štetno te protivno hrvatskom Ustavu i Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Svaki onaj koji bi zbog bilo kakvog sudjelovanja u imotskoj manifestaciji ponosa, slavlja i prkosa bio osuđen, upravo će ukazivanjem na taj nedopustiv pritisak na pravosuđe izboriti oslobađajuću presudu i pravo na naknadu štete. Čemu onda služi ta trsatska udvornička parada?“

https://hrvatskonebo.org/2024/08/16/tomislav-jonjic-cemu-sijanje-razdora-u-braniteljskim-redovima-i-mijesanje-u-rad-pravosuda/

Nažalost, Vlada druga Plenkija najveći je promotor „srpskog sveta“ u Hrvatskoj!