Dogodilo se na današnji dan, 16. srpnja

by | srp 16, 2024 | Dogodilo se na današnji dan

 

1901. Rodio se Stjepan Mihaljić

Stjepan Mihalić (Karlovac, 16. VII. 1901. – Karlovac, 12. IV. 1984.) bio je hrvatski književnik. (vidi 12. travnja).

 

  1. stoljeće, umro je Majstor Radovan

Majstor Radovan (XIII. st.) bio je hrvatski kipar

Najistaknutija ličnost hrvatskoga srednjovjekovnoga kiparstva; autor većega dijela monumentalnoga romaničko-gotičkoga portala katedrale sv. Lovre u Trogiru, koji se po njem naziva Radovanov portal. Ime mu je uklesano u latinskom natpisu ispod lunete: »Ova vrata podiže Radovan najodličniji od svih u ovoj umjetnosti, kako očituju kipovi i reljefi, godine 1240. nakon poroda časne Djevice, u doba biskupa Toskanca Treguana iz Firence«. To je ujedno i jedini poznati podatak o Radovanu.

Majstori iz Radovanova kruga, koji su djelovali na širem obalnom području, autori su reljefa (Navještenje i Rođenje te skupina lavova i dostojanstvenika) na zvoniku i šesterokutne propovjedaonice u katedrali sv. Dujma u Splitu, te gdjekojega očuvanoga kapitela ili ulomka reljefa (Bribir, Dubrovnik).

Svojim likovnim kvalitetama, realistički uočenim pojedinostima i dinamikom izraza Radovanov portal kao djelo skladne cjeline i slobodne interpretacije motiva ubraja se među najbolja ostvarenja europskoga kiparstva oko sredine XIII. st.