https://hrvatskispomenar.com/domovinski-rat/domovinski-rat-kultura-sjecanja/

by | lis 9, 2024 | Domovinski rat

  1. listopada
  • Deblokirane vojarne JA u Zadru.

 

  • Srpske paravojne postrojbe ubile su 9. listopada 1991. godine 9 starijih osoba u Vaganjcu (plitvički kraj).

 

  • Poginuo je Andrija Matijaš Pauk, hrvatski general bojnik, ratni zapovjednik tijekom Domovinskog rata. Poginuo je 9. listopada 1995. tijekom akcije Južni potez u sukobu sa srpskim snagama u selu Podrašnica na ulazu u Mrkonjić-Grad u BiH.

 

Zločin u Vagancu

Srbi su 9. listopada 1991. godine počinili ratni zločin u Vagancu. Ubili su 9 starijih civila.

Nakon što je istekao (8. listopada 1991.) moratorij na proglašenje neovisnosti Srbi su u znak odmazde granatama zasuli Vaganac i proveli akciju čišćenja terena. Tijekom te akcije ubili su i zapalili 8 starijih osoba, a jednu žrtvu su zadavili i bacili u bunar (10. listopada 1991.). Većina stanovništva je pobjegla iz Vaganca pa se tako spasila od sigurne smrti.

Selo je razoreno i spaljeno. Za počinjeni zločin nad civilnim stanovništvom nitko nije odgovarao.

Izvori likaplus.hr, HKV

 

 

 

Poginuo je Andrija Matijaš Pauk

Andrija Matijaš Pauk, (Pozorac, Marina kod Trogira, 31. VII. 1947. – Podrašnica kod Mrkonjić Grada, 9. X. 1995.), hrvatski general bojnik, ratni zapovjednik tijekom Domovinskog rata.

Srednju dočasničku “Školu za oklopno-mehanizirane postrojbe Jugoslavenske narodne armije” (JNA) završio je u Banjoj Luci. U JNA je službovao po slovenskim vojarnama. Bio je profesionalni vojnik, stručnjak za tenkove i oklopnu borbu, te izvrstan sportaš u više disciplina.

Na početku Domovinskog rata i stvaranja Hrvatske vojske pridružio se brojnim dragovoljcima u obrani Hrvatske. Kao zapovjednik jedne od satnija 4. gardijske brigade pokazao je hrabrost i znanja. Od prvih zarobljenih tenkova ustrojava oklopnu bojnu 4. GB  i postaje njezinim zapovjednikom. Istakao se u borbama za oslobađanje Dubrovnika i južne Hrvatske, zatim u operaciji Maslenica. Za vrijeme akcije “Maslenica” tada svojim gardistima iz oklopno-mehanizirane bojne izgovara riječi “Kad krenemo gorit će nebo i zemlja“. Sudionik oslobodilačkih akcija HV-a: Zima ’94., Skok-1, Skok-2, Ljeto ’95., Oluja, Operacija Maestral, Operacija Južni potez.

Kao načelnik stožera uspješno vodi 4. gbr u pripremama za Oluju, a sa svojim tenkistima u Knin je ušao kao zamjenik zapovjednika te čuvene brigade HV-a.

Poginuo je 9. listopada 1995. tijekom akcije Južni potez u sukobu sa srpskim snagama u selu Podrašnica na ulazu u Mrkonjić-Grad u BiH. I toga posljednjeg dana rata bio je u prvim redovima predvodeći Četvrtu.

Posmrtno je promaknut u čin general-bojnika, a u spomen na Matijaša 4. gardijska brigada, prema njegovu ratnom nadimku, dobiva naziv Pauci. Kninska vojarna 4.MGB također nosi njegovo ime.