Dogodilo se na današnji dan, 7. prosinca

by | pro 7, 2023 | Dogodilo se na današnji dan

1907. Utemeljena Gradska knjižnica u Zagrebu

Knjižnice grada Zagreba 7. prosinca slave svoj dan, kada su 1907. godine utemeljeni Gradska knjižnica, Državni arhiv u Zagrebu i Muzej grada Zagreba, a sve na inicijativu Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“.

U Zagrebu je 1838. godine osnovana Ilirska čitaonica na poticaj grofa Janka Draškovića, koji je bio i njezin prvi predsjednik. Iz zagrebačke ilirske čitaonice razvila se Matica ilirska 1842. godine radi razvijanja nacionalne svijesti, kulturnog prosvjećivanja i brige za društveni razvoj.

Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“ zaslužna je što početkom 20. stoljeća nije došlo do rušenja Kamenitih vrata, kao posljedice tadašnjeg plana i vizije razvoja grada. Družba je zaslužna što se u kulu iznad vrata smjestila Gradska knjižnica, kao prva javna knjižnica u gradu Zagrebu. Na današnji dan 1907. uz blagoslov Gradskog poglavarstva pod ravnanjem Milana Amruša svečano je otvorena Gradska knjižnica zajedno s Muzejom grada Zagreba i gradskim arhivom. Prvi ravnatelj knjižnice bio je dr. Velimir Deželić, koji je sastavio i prva pravila knjižnice. Unutar prve godine rada, knjižnica je prikupila oko 14 000 knjiga i imala oko 45 000 posjetitelja. U čitaonici knjižnice od samog početka održavala su se razna stručna i znanstvena predavanja i glazbene priredbe. Organiziranjem javnih događanja u sklopu knjižnice prepoznaje se velika važnost knjižnice za kulturni razvoj Zagreba i njegovih građana.

 

1917. Amerikanci objavili rat Hrvatskoj

Dana 7. prosinca 1917. Sjedinjene Američke Države objavile su rat Austro-Ugarskoj, a time i Hrvatskoj koja je bila u njenom sastavu. Radilo se o Prvom svjetskom ratu, izrazito krvavom sukobu potaknutom ponajprije imperijalističkim ambicijama velikih sila. Ulazak SAD-a u rat bio je prijelomni događaj koji je, prema mišljenju mnogih povjesničara, odlučio o tome koja će strana na kraju pobijediti. Naime, rat je do 7. prosinca 1917. godine trajao više od 40 iscrpljujućih mjeseci. Sjedinjene Države ušle su u rat relativno kasno jer je unutar njih postojao velik otpor miješanju u nešto što su smatrali europskom stvari.

 

2004. Umro je Julije Knifer

Julije Knifer (Osijek, 23. IV. 1924. – Pariz, 7. XII. 2004.) bio je hrvatski slikar.

Završio Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu (1956.) i poslijediplomski studij. Godine 1959. bio je suosnivač i član skupine Gorgona. Od 1961. godine izlagao je na izložbama novih tendencija, prevladavši rane utjecaje kubizma i purizma. Od sredine 1970-ih živio je i izlagao pretežito u Njemačkoj i Francuskoj. Vrstan grafičar i ilustrator. Dobio je Nagradu »Vladimir Nazor« za životno djelo (2002.).