Dogodilo se na današnji dan, 21. veljače

by | velj 21, 2024 | Dogodilo se na današnji dan

 

1846. Umro je Tomo Blažek

Tomo Blažek (Peteranec kraj Koprivnice, 7. III. 1807. – Varaždin, 21. II. 1846.) bio je hrvatski pjesnik.

Bio je sudionik Hrvatskoga narodnog preporoda; umro je u 39. godini života. Teologiju i pravo studirao u Zagrebu. Isprva radio kao učitelj djece Karla Erdődyja, zatim kao odvjetnik u Zagrebu i Varaždinu. Pisao je pjesme na latinskom, njemačkom i hrvatskom jeziku. Njegova je hrvatska lirika u duhu romantičarskih preporodnih strujanja uglavnom domoljubno intonirana; pisao je i satirične pjesme. Prvu pjesmu Domorodac objavio je u Danici 1835., a njegov mu je pobratim Antun Nemčić posmrtno sakupio pjesme i tiskao knjigu Političke pjesme pokojnoga Tome Blažeka (1848.). Pripisuje mu se i nekoliko pjesama neutvrđena autorstva.

 

1880. Ban Ivan Mažuranić napustio banski položaj

S obzirom da je bio predsjednik Hrvatskoga sabora, Ivan Mažuranić 1873. postaje hrvatski ban. Na banskoj dužnosti ostaje sedam godina, a povlači se 1880. godine. Kao ban nastojao je voditi politiku ravnoteže mađarskog i dvorskog utjecaja u Hrvatskoj, više kao pasivan promatrač nego aktivni politički vođa, usmjeravajući nastojanja na administrativno i kulturno uređenje zemlja. Nakon napuštanja banske dužnosti živi povučeno baveći se matematikom i astronomijom.

 

1917. Rodio se Ivan Vitić

Ivan (Ivo, Đovani) Vitić (Šibenik, 21. II. 1917. – Zagreb, 21. XII. 1986.) bio je hrvatski arhitekt (vidi 21. prosinca).

 

1974. Novi Ustav SFRJ-a

Ustav SFRJ iz 1974. godine bio je rezultat velike političke krize. Taj je Ustav bio zadnja Titova velika politička pobjeda, kako mnogi smatraju, njegov politički testament koji ga nije nadživio ni deset godina. Prema tom Ustavu uvedeni su paritetni odnosi između republika, konsenzus u odlučivanju, a Kosovo i Vojvodina, dotada pokrajine, dobili su gotovo status republika. Zahtjevi za što većom državnošću republika posebno su bili izraženi u Sloveniji i Hrvatskoj gdje je tražena veća financijska i politička samostalnost.

Iako se Srbija suprotstavljala donošenju Ustava, formalno ga je odbacila tek nakon Titove smrti. Ustavom iz 1974. Josip Broz Tito proglašen je doživotnim predsjednikom SFRJ i vrhovnim komandantom, a formirano je i Predsjedništvo SFRJ kao kolektivno tijelo upravljanja nakon Titove smrti.

Ustav je bio jako važan jer je formalno-pravno dao mogućnost republikama da pod određenim uvjetima napuste SFRJ.

 

2002. Umro je Ivo Šebalj   

Ivo Šebalj (Zagreb, 25. 6. 1912. – Zagreb, 20. 2. 2002.) bio je hrvatski slikar.

S prekidima je studirao na Akademiji u Zagrebu, bio službenik, potom profesor na Školi primijenjene umjetnosti (1954.–1961.) i Akademiji likovnih umjetnosti (1961.–1978.) u Zagrebu. Zanimljivo je da je prvu od dvadesetak samostalnih izložbi priredio tek 1970. Njegovo djelo, nastalo izvan tijekova domaće tradicije, hermetička je rekapitulacija slikarskoga modernizma 20. stoljeća (P. Picasso, F. Bacon) i dubuffetovske stilistike. Jedan je od najistaknutijih predstavnika modernoga hrvatskoga slikarstva. Umro je na današnji dan u rodnom Zagrebu.

Dobio je Nagradu »Vladimir Nazor« za životno djelo 1987. godine.