Dogodilo se na današnji dan, 24. ožujka

by | ožu 24, 2024 | Dogodilo se na današnji dan

1939. Rodio se Stjepan Miletić

Stjepan Miletić (Zagreb, 24. III. 1868. – München, 8. IX. 1908.) bio je hrvatski kazališni intendant, redatelj, kazališni kritičar i književnik (vidi 8. rujna).

 

2008. Umro je Boris Dvornik

Boris Dvornik (Split, 16. IX. 1939. – Split, 24. III. 2008.) bio je hrvatski filmski, kazališni i televizijski glumac, redatelj i scenarist.

Završio je srednju glumačku školu u Novome Sadu i studirao na Kazališnoj akademiji u Zagrebu. Kao filmski glumac započeo je u filmu Deveti krug F. Štiglica (1960.), a zatim odigrao niz glavnih i sporednih uloga u pedesetak filmova različite tematike i postao jednim od najpopularnijih hrvatskih filmskih glumaca. Niz uloga ostvario je u filmovima B. Bauera, F. Hadžića, O. Gluščevića, A. Vrdoljaka, V. Mimice, N. Tanhofera, V. Tadeja, K. Golika, M. Jurana i dr. te u nekoliko filmova za djecu. U širokom rasponu uloga koje je tumačio u filmskim komedijama, dramama i televizijskim serijama osobito se ističu uloge »narodskih« likova koje je interpretirao kao osobe pune životnosti i specifična humora, s puno mjesnoga kolorita. Osobito je široku popularnost stekao 1970-ih interpretacijom likova u televizijskim serijama Naše malo misto i Velo misto (D. Marušić) te Kapelski kresovi (I. Hetrich). Kao kazališni glumac velik je uspjeh postigao u splitskome HNK-u tumačeći uloge u komedijama, posebice ulogom Šjor Bepa u Tijardovićevoj opereti Mala Floramye.

Do sredine 1960-ih godina Dvornik je nastupao uglavnom u komedijama, a od 1966. godine počinje se s velikim uspjehom pojavljivati i u filmovima s tematikom iz Narodnooslobodilačkog rata. Za uloge u filmovima Most (Hajrudin Krvavac, 1969.) i Kad čuješ zvona (Antun Vrdoljak, 1969.) nagrađen je Zlatnom arenom na festivalu u Puli. Za ulogu u ratnom filmu U gori raste zelen bor (Antun Vrdoljak, 1971.) i za ulogu šofera-zavodnika u Opkladi (Zdravko Randić, 1971.) osvojio je Srebrnu arenu. Nastupio je u više od 40 dugometražnih igranih filmova (nerijetko je nastupao i u kratkometražnim), u mnogim televizijskim dramama i u više televizijskih serija.

Dobio je Nagradu »Vladimir Nazor« za životno djelo (1998.).