Dogodilo se na današnji dan, 3. ožujka

by | ožu 3, 2024 | Dogodilo se na današnji dan

1520. Rodio se Matija Vlačić Ilirik

Matija Vlačić Ilirik (latinizirano Matthias Flacius Illyricus); (Labin, 3. III. 1520. – Frankfurt na Majni, 11. III. 1575.) bio je hrvatski protestantski teolog, crkveni povjesničar i filolog (vidi 11. ožujka).

1924. Italija anektirala Slobodnu Državu Rijeku

Slobodna Država Rijeka (tal. Stato Libero di Fiume) bila je država od 20,8 km² i s oko 52.000 stanovnika, osnovana 1920. godine temeljem Rapalskog ugovora između Kraljevine Italije i Kraljevine SHS. Odluke dviju susjednih država podržale su velike sile i većina stanovnika grada – pri čemu su Hrvati u okolnostima kada nije bilo moguće ujedinjenje s preostalim dijelom Hrvatske radije podupirali pobornike neovisne riječke države, nego da podupiru talijanske nacionaliste koji su se zalagali za sjedinjenje s Italijom. Odluku o formiranju državice na čijem je području živjelo oko 24 tisuće osoba koji su se služili talijanskim kao materinjim jezikom usred etnički homogenog hrvatskog područja podržali su i pripadnici brojnih zajednica riječkih Mađara (oko 6 i pol tisuća), Nijemaca (oko 2 i pol tisuće). Područje male tampon države obuhvaćalo je teritorij koji je uživao autonomiju u odnosu na okolne države još od 1779. godine.
Kraljevina Italija anketirala je Rijeku 1924. godine uz suglasnost Kraljevine SHS.
Dana 12. studenoga 1920., Kraljevina Italija i Kraljevina SHS potpisuju Rapalski ugovor kojim obje strane priznaju „potpunu slobodu, nezavisnost Države Rijeka i obavezuju se da će to vječno poštivati“. Tim činom stvorena je Slobodna Država Rijeka koja će de facto postojati jednu, a de iure četiri godine. Istočno predgrađe Rijeke – Sušak – i njegova luka pripale su Kraljevini SHS. Novostvorenu državu odmah priznaju sve svjetske sile uključujući SAD, Francusku i Veliku Britaniju.
Godine 1924. Rimskim ugovorom Kraljevina SHS pristaje na priključenje Rijeke Italiji, dok Vlada Slobodne države Rijeka (SDR) taj čin smatra međunarodno pravno ništetnim te nastavlja djelovati u izgnanstvu.
Partizanske jedinice su 3. svibnja 1945. oslobodile Rijeku od njemačke okupacije. Prvi dani nove vlasti obilježavaju masovna strijeljanja aktivista Autonomne stranke iako su oni od 1943. većinom financijski podupirali antifašistički pokret. Mirovnim ugovorom u Parizu 1947. godine, Rijeka je uz Istru službeno pripojena Hrvatskoj i Jugoslaviji. Veliki broj Riječana odlazi u izgnanstvo dijelom zbog nacionalnih, dijelom zbog ideoloških razloga te po svijetu osnivaju Slobodne riječke općine.